Adaptív szervezeti fejlesztés

Csanádi Péter (Csanádi Csoport): Adaptív szervezeti fejlesztés - avagy fenntartható, valós szervezeti változások másként.

A közel 30 éves tanácsadói, vezetői tapasztalatom alatt a magyar társadalom és gazdaság sokat változott, fejlődött. A harmadik évezred elején a következő piaci elvárásokkal, jellemzőkkel találkozhatunk. A megbízók (vezetők) lényegesen képzettebbek, szélesebb (de néha felszínesebb) tudással rendelkeznek, mint korábban. A menedzsment felé megfogalmazódó tulajdonosi üzleti elvárások is "keményebbekké váltak" - rövidebb időt, kevesebb pénzt akarnak fordítani a szervezeti átalakításokra, fejlesztésekre. Az előrelátható, tervezhető időtáv lerövidült, előtérbe kerültek a rövidtávú pénzügyi, üzleti célok a hosszabb távú stratégiai, a piaci pozíció építésével, a fejlesztési elképzelésekkel szemben. 

A szervezetfejlesztők klasszikus folyamat-tanácsadói szerepei (facilitálás, moderálás, támogatás) helyett inkább a szakértői tanácsadói szerepek (szakértő, módszertant megtanító, megvalósító-kidolgozó) iránt növekedett meg az igény a megbízók részéről. Mit tehet ebben a helyzetben a szervezetfejlesztő tanácsadó? Keres, kialakít olyan módszertanokat, amelyekkel úgy lehet válaszolni a piac jelenlegi elvárásaira, hogy közben ne sérüljenek a szervezetfejlesztés klasszikus alapértékei!

​Workshop egy új szervezeti fejlesztési, változási/változtatási módszertanról. Mik jellemzik a hazai szervezeti igényeket? A módszertan valós, releváns igényekre reagál-e? Konzisztens-e a módszertan szakmai megközelítése? Milyenek lehetnek az adaptív fejlesztési módszertannal kísért szervezeti változások kimenetei? Miként reagálhat a javaslatra a piac? - Ezek és ehhez kapcsolódó kérdések közös megbeszélését tervezem annak érdekében, hogy pontosítani, javítani lehessen az általam kitalált módszertanon.