Jövő- és Trendfigyelő program
 2021 . március 31. 17:00 - 20:00 h

Családi vállalkozások megküzdési  és innovációs stratégiái Covid idején 

Meghívott előadó: Prof. Dr. Noszkay Erzsébet Csc

A COVID-19 járvány drámai helyzet elé állította az egész nemzetgazdaságot. Emberek, családok, eddig működő rendszerek és szerveztek szinte ledermedtek egy ilyen ellehetetlenítő helyzetben. Mindenki kizuhant a saját komfort - zónájából;- a hirtelen megváltozó helyzetek és körülmények hatására. Ez az egész katasztrófahatás hírtelen megállásra késztette a cégeket is. Úgy tűnt, mindenki visszavonulásra kényszerül, minden megakad, így a generációváltás is.

A járvány azonban kihívást is jelentett. A megváltozott helyzetben új stratégiák születtek, értékké vált a kreativitás, az intuícióból fakadó diszruptívinnováció, a közösség és a család. Előadásomban egy olyan, a járvány első hónapjaiban meg kezdett (és az óta is folytatott) kutatás eredményeiről szól, amely során az került górcső alá, hogy szorongatott helyzeteikben a cégek milyen válaszokat adtak a járványkihívásokra, ki, hogyan és milyen stratégiákkal igyekeztek védekezni, felszínen maradni, milyen módon kezelte vagy nem kezelte az egyik éppen az adott évre nagyon aktuálissá vált kérdést, a generációváltást. Az egyes esetek vizsgálati tapasztalatai nem csak, hogy nem egységes képet mutattak, de nagyon is elgondolkodtatók voltak. Előadásomban ezeket az izgalmas jellegzetességeket kívánom felvillantani.  

Prof. Dr. Noszkay Erzsébet CSc

Mottó: "Érték és mérték, megbízhatóság és szakértelem."

Noszkay Erzsébet generalista NM tanácsadó, ICMCI Academic Fellow, egyetemi m.tanár. A múlt évben állami kitüntetésben (Magyar Érdemrend Lovagkereszt) is részesült.

Tanácsadói múltja: 1968 után nagyvállalati belső tanácsadó, majd a rendszerváltás után NOMEN & B. Menedzsment- és Üzleti Tanácsadó Bt. üzletvezetője. Sok éves tapasztalattal rendelkezik úgy az üzletviteli tanácsadás, a turnaround menedzsment, a tudásmenedzsment, ill. a családi cégek területén. Az utóbbi években számos családi cég sikeres felelős átadásának, dinasztiális megalapozásának, növekedési - és fejlődési transzformációjának, projektjének vezetője, ill. szakértője.

Oktat a felsőoktatás (az alapdiplomától, a MSc és MBA képzéseken át egészen a doktori képzésig) - gazdálkodási-, valamint vezetés-, szervezési- és menedzsment tudományok területein. Megalapítója és jelenleg is szakvezetője az Executive MBA -Turnaround Menedzsment szakirányú továbbképzési szaknak.

Szerzőként számos publikáció, konferencia előadás és szakkönyv szerzője, módszertanok (PALWONS - vállalati diagnosztikai és - működésfejlesztési Turnaround menedzselési módszer; NOB- KKV vállalkozásfejlesztési módszer;

O&TUMEN tudásintegráló oktatási módszertan; MI- BUSINESS I. induló cégek szakértői rendszere) fejlesztője. Legutóbbi fejlesztése, a FABU módszertan, ami a családi cégek felelős átörökítésével és dinasztiális megalapozásának rendszerével foglalkozik.