SZMT Jövő és Trendfigyelő programsorozat
 2021. május 19. 17:00 - 20:00 h

Munkaerőpiac, életpályák, átalakulása a XX. sz.-tól a XXI. század irányába, 
és hatása a pályaismeretre

Felkért előadó: Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors vezető oktatási / foglalkoztatáspolitikai tanácsadó

Donald Super még atipikusként írta el azokat az életpályákat, amelyeket megszakítások tarkítottak, így nem érvényesült bennük a linearitás. A modern társadalmak munkapiacain már előtérbe került a platform, projekt munka és a foglalkozások tartalma is folyamatos átalakuláson megy keresztül, miközben szakmák tűnnek el és újabbak alakulnak ki szinte a semmiből. Ebben az előadásban a foglalkozások klasszikus leírásától (ISCO, FEOR) eljutunk a kompetenciaalapú (ESCO) és öntanuló rendszerek (CEDEFOP OVATE) bemutatásáig.  

Egyes foglalkozások eltűnnek, és újak jönnek létre. Ha a nevük marad is, tartalmaik, módszereik jelentősen változnak. 

  • Vajon milyen irányba változnak a foglalkozások? 
  • Hogyan lehetett és lehetne mapjainkban leírni, rendszerezni? 
  • Hogyan hat ez a szervezetekre, a folyamatokra? 
  • Van-e még folyamatos "karrier"? 
  • Fiatalként, szülőként, nagyszülőként, szervezetfejlesztőként, tanárként mi is mondhatunk a jövőbeli trendekről? 

Ezekről lesz szó az eladásban. Utána workshop keretében beszélgetünk a hallottakról és saját tapasztalatainkról.

A részvétel SZMT tagok és nem-tagok számára egyaránt ingyenes, de előzetes regisztrárióhoz kötött. Kattints fent a JELENTKEZEM gombra! Várunk szeretettel!

Az előadó bemutatkozása

Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors vezető oktatási / foglalkoztatáspolitikai tanácsadó Budapesten. Szakterülete: az egész életen át tartó tanácsadásra vonatkozó szakpolitikák kidolgozása, fejlesztése és értékelése. Az elmúlt években az EU-ban, Grúziában, Jordániában, Törökországban és Kínában dolgozott különböző szakértői pozíciókban. 2008-ban a Nemzeti Pályaorientációs Tanács megalapítója és az egész országra kiterjedő Pályaorientációs Rendszerfejlesztési Program (2008-2011) első vezetője volt. Tagja a Nemzetközi Karrierfejlesztési és Közpolitikai Központ (ICCDPP) igazgatótanácsának, valamint korábban az Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (ELGPN) 2013-2015 stratégiai politikai tanácsadójaként dolgozott. 2015 óta az Európai Állami Foglalkoztatási Szolgálatok Hálózatának kölcsönös tanulási folyamatának úgynevezett "benchlearning értékelője". A Munkaügyi Szemle társszerkesztője, az Életpálya-tanácsadás lap alapító-főszerkesztője.